Het betrof een reguliere vergadering van het WSGO-bestuur en het College voor Arbeidszaken gecombineerd met een heidag. Op de agenda stond een terugkoppeling van de onderhandelingen over de Cao Gemeenten/ SGO en Cao Aan de slag, het overhedenoverleg, de tussenevaluatie van het meerjarenbeleidsplan en het onderwerp zzp.
Daarnaast waren er een aantal schriftelijke mededelingen over het landelijke ‘Gezond naar het pensioen’-onderhandelaarsakkoord, de collectieve zorgverzekering, arbeidsmarktkrapte en het onderzoek naar functiewaardering.
Terugkoppeling onderhandelingen Cao Gemeenten en SGO
De VNG, WSGO en vakbonden hebben op 15 november hun inzetten toegelicht. Werkgevers gaven aan voor stabiliteit en continuïteit te willen gaan in deze financieel moeilijke tijden. De 3 vakbonden hebben samen een grote wensenlijst neergelegd die in de ogen van werkgevers niet past bij de financiële situatie van de sector.
Naar aanleiding van dat overleg hebben de VNG en WSGO de vakbonden uitgenodigd om vóór het overleg van 25 november te komen tot een prioritering van hun voorstellen. De vakbonden hebben daar geen gehoor aan gegeven. De VNG en WSGO hebben via een brief de vakbonden uitgenodigd om op 4 december wel het gesprek met elkaar aan te gaan.
Terugkoppeling Cao Aan de slag
Op 13 november vond een eerste gesprek plaats met de bonden over de Cao Aan de slag. De bonden hebben hun wensenlijst kenbaar gemaakt voor 2025 en voor de toekomst. Aangezien er in het bestuurlijke overleg met SZW vooralsnog geen financiële toezegging is gedaan, is het overleg over een nieuwe cao opgeschort tot er meer duidelijkheid komt.
Terugkoppeling Overhedenoverleg
Het college werd geïnformeerd over de lokale financiën en de lobby die de VNG daarvoor voert.
Tussenevaluatie meerjarenbeleidsplan ‘Samen bereiken we meer’
Aangezien het college halverwege haar benoemingsperiode zit, werd het meerjarenbeleidsplan tussentijds geëvalueerd om te zien of het college op koers ligt. Onderstaande thema’s werden aan de hand van een terug- en vooruitblik toegelicht door de portefeuillehouders uit het college in samenwerking met de beleidsadviseurs van het bureau:
- Arbeidsvoorwaarden van de gemeentelijke sector
- Arbeidsvoorwaarden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
- Gemeentelijke arbeidsmarkt en personeelskrapte
- Kwaliteit van het ambt
- Pensioen
- Veilige werkomgeving (voorheen; Arbeidsomstandigheden)
- Overige dienstverlening
Het college was tevreden over de toelichting en constateert dat de planning op koers ligt. Ook werd er aandacht gevraagd voor een aantal komende ontwikkelingen in de cao-onderhandelingen of bij een van de andere thema’s.
Zzp en schijnzelfstandigheid
Cristel van de Ven, de voorzitter van de Vereniging van Zelfstandigen Nederland (VZN), was uitgenodigd om te vertellen over zzp. Nederland kent een hoog percentage flexwerkers en staat met 35% op de eerste plek in de Europese Unie. In de gemeentelijke sector ligt het percentage externe inhuur weliswaar lager maar zijn er door cao-partijen in de vorige cao wel al enkele afspraken gemaakt in verband met de risico’s en nadelen van het inzetten van onder andere (te) veel zzp’ers.
Eén van de risico’s is schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat werkgevers hierop controleren want per 2025 vervalt het handhavingsmoratorium. In de vorige cao is afgesproken dat een arbeidsovereenkomst het uitgangspunt is en dat de omvang van externe inhuur wordt gemonitord.
De voorzitter van de VZN (h)erkent de risico’s. Zij signaleert onrust onder zzp’ers en merkt dat opdrachtgevers aanbieden om in loondienst te komen of opdrachten via een detacheringsbureau laten lopen. Zij geeft aan dat 60% van de zzp’ers niet worden geraakt. Als er wel sprake is van schijnzelfstandigheid vreest ze voor een waterbedeffect.
Zzp’ers zelf geven aan niet in loondienst te willen en naar andere constructies te zoeken. Een deel van hen wil echter best in loondienst als een werkgever de gewenste flexibiliteit en afwisseling geeft. Ze sluit af met enkele aandachtspunten die belangrijk zijn zoals duidelijke criteria voor zelfstandig ondernemerschap, voorwaardelijke fiscale faciliteiten en sociale zekerheid voor alle werkenden, ook zzp’ers.