


Het bestuur vergaderde op 19 maart jl. Op de agenda stonden onder meer de lopende cao onderhandelingen en de statutenwijzingen.
Gestart werd met de mededelingen waarin werd gemeld dat er een kandidaat bestuurslid gevonden is die als lid van de onderhandelingsdelegatie (OHD) kan worden voorgedragen om in het bestuur plaats te nemen. Begin dit jaar is de voorzitter vertrokken en is een bestuurslid naar de positie van waarnemend voorzitter doorgeschoven. Hierdoor is er een plek vrijgekomen om vanuit de OHD een lid voor te dragen aan het bestuur van de WSGO.
Verder is stilgestaan bij de stand van zaken van het reikwijdte onderzoek cao en de publicatie van de eerste producten uit het programma arbeidsmarktkrapte. Het gaat om de handreiking Langer doorwerken en de inspiratiegids Binden & Boeien.
Onderhandelingen Cao SGO 2025-2026
Het bestuur is bijgepraat over de stand van zaken van de cao-onderhandelingen. De bonden houden digitale ledenbijeenkomsten over het bod van de werkgever van 14 februari jl.
Link: Bonden accepteren serieus en compleet bod werkgevers niet | VNG
De waarnemend voorzitter van de WSGO zal aanwezig zijn bij een manifestatie van de bonden op 21 maart in Utrecht. De financiële positie van de gemeenten is niet goed. De arbeidsmarkt is krap. De wens is om tot een cao te komen die zowel de werknemers als de werkgevers zekerheid biedt in deze onzekere tijden en ook rekening houdt met de financiële positie van de sector.
Statutenwijziging in 2025
Zoals reeds eerder bericht in het najaar van 2024 is de statutenwijziging nodig omdat de situatie kan ontstaan dat de twee WSGO-bestuurders op bindende voordracht van de VNG met hun VNG-zittingstermijn niet overeenkomen met zittingstermijnen in de WSGO statuten. Tijdens de bestuursvergadering op 19 maart zijn de gewijzigde bepalingen in de statuten en de definitieve tekstvoorstellen voorgelegd aan het bestuur. Conform de planning zal op de ALV van 11 juni een eerste stemmingsronde worden georganiseerd voor de goedkeuring van de statutenwijziging.