Ga naar de content
bg bg bg

De arbeidsmarktkrapte en de toename van (complexe) taken leggen druk op de gemeentelijke uitvoering. Gemeenten maken zich zorgen over hun dienstverlening. Met de financiering van 15 pilots wil de VNG een impuls geven aan de uitvoeringskracht en bijdragen aan de aanpak van het personeelstekort bij gemeenten.

Om te voorkomen dat de dienstverlening verschraalt en inwoners te maken krijgen met een minder stabiele overheid zijn gericht beleid en maatregelen nodig. De VNG co-financiert en begeleidt 15 pilots (bedacht en uitgevoerd door gemeenten) die bijdragen aan innovatievere bedrijfsprocessen, het behouden van personeel of het bevorderen van de instroom van nieuw personeel.

Doel pilots

Na afloop van deze 15 pilots willen we de meest effectieve en innovatieve maatregelen vaststellen. Deze gaan we vervolgens op landelijk niveau delen, collectief oppakken en verder brengen om zo de kwalitatieve capaciteit bij gemeenten weer zo snel mogelijk op niveau te krijgen en te houden.

Praktische informatie

De VNG ondersteunt een pilot met een (co-) financiering tot € 250.000 (inclusief BTW), expertise en begeleiding. De 15 pilots zijn mogelijk dankzij een subsidie van Werk aan Uitvoering (WaU). Elke gemeente kan zich met een idee voor een pilot inschrijven van januari tot maart 2024. De selectie vindt plaats in april 2024 en vanaf mei kunnen de eerste pilots al starten. Wilt u op de hoogte worden gehouden over wanneer de aanmeldprocedure voor de pilots start? Laat dan uw gegevens achter via dit formulier

Meer informatie

Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte

Delen