In het Cao-akkoord 2023 zijn een aantal afspraken gemaakt die in paritair verband worden uitgewerkt. Het gaat om een drietal trajecten die worden uitgevoerd in opdracht van het LOGA (Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden). Hieronder de stand van zaken, de genoemde planning is indicatief.
Inclusieve cao
Er is afgesproken de cao inclusiever te maken. Het doel is een herkenbare cao voor alle medewerkers en gelijke toegang voor alle medewerkers tot de in de cao opgenomen arbeidsvoorwaarden. Afgelopen oktober heeft het bureau Movisie de opdracht gekregen om het LOGA te adviseren over een inclusieve cao. Er zijn drie categorieën waar rekening mee wordt gehouden: gender/sekse; culturele achtergrond/religie en seksuele gerichtheid.
Tijdens dit traject doet Movisie een beroep op een projectgroep met vertegenwoordigers vanuit bonden, VNG en gemeenten/gemeentelijke organisaties. Daarnaast is er ook een klankbordgroep waar medewerkers en deskundigen voor zullen worden gevraagd die affiniteit hebben met diversiteit en inclusie. Movisie zal hen vragen om inbreng op de (concept)adviezen. De planning is om in mei 2024 de adviezen/teksten gereed te hebben voor een meer inclusieve cao.
Duurzame mobiliteit
Er is afgesproken te onderzoeken of er afspraken mogelijk zijn over duurzame mobiliteit. De centrale vraag in dat onderzoek is of het mogelijk is om sectorale afspraken te maken over duurzame mobiliteit (bijv. woon-werkverkeer) en of daar draagvlak voor is onder werkgevers en medewerkers. Onderdeel van het onderzoek is ook de vraag hoe een sectorale afspraak kan bijdragen aan CO2-reductie.
Op 4 december jl. heeft het LOGA deze opdracht gegund aan het bureau Goudappel. In januari 2024 wordt daadwerkelijk gestart. Het streven is oplevering voor de zomer van 2024.
Hoofdstuk 14 Kunsteducatie
In het cao-akkoord voor 2023 is een afspraak gemaakt over het afschaffen van hoofdstuk 14 van de cao: kunstzinnige vorming. De tekst in het akkoord van 2023 luidt:
“Hoofdstuk kunsteducatie
Cao-partijen doen een gezamenlijke studie naar de manier waarop de laatste instellingen voor kunsteducatie die onder de Cao Gemeenten en de Cao SGO kunnen vallen, worden
ondergebracht bij de Cao Kunsteducatie. Daarmee gaat op een nader te bepalen datum hoofdstuk 14 Kunstzinnige vorming uit de cao verdwijnen.”
Het LOGA heeft op 3 november jl. het bureau Vijverberg advocaten geselecteerd voor deze opdracht.
De planning is dat in de loop van het voorjaar 2024 Vijverberg advocaten een rapportage aan het LOGA oplevert.
Tot slot: Er volgt nog berichtgeving op het VNG werkgeversforum over een verzoek om deelname van leden aan de diverse trajecten.