De huidige cao’s voor de gemeentelijke sector, de cao Gemeenten en de cao SGO, lopen af op 1 januari 2021. De voorbereidingen voor het overleg over de volgende cao beginnen nu. In juni zijn er digitale ambtelijke bijeenkomsten en in september is de ledenraadpleging. De WSGO en de VNG kunnen op 1 november starten met het cao-overleg.
Ambtelijke bijeenkomsten
Vanwege de beperkingen op reizen en fysieke bijeenkomsten zijn regionale bijeenkomsten nu niet mogelijk. Daarom onderzoekt de WSGO samen met de VNG een manier om digitale bijeenkomsten te organiseren. Het is de bedoeling dat deze bijeenkomsten in de maand juni plaatsvinden.
Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de VNG en de WSGO sluit daarbij aan. De bijeenkomsten zijn voor P&O’ers van gemeenten en P&O’ers van organisaties die lid zijn van de WSGO. Bij deze bijeenkomsten bespreken we in ieder geval het advies van de werkgroep Verlof en Vitaliteit.
Ledenraadpleging over cao SGO
De WSGO en de VNG houden van 14 september tot en met 23 oktober ledenraadplegingen over de inzet voor het cao-overleg (de ‘conceptarbeidsvoorwaardennota’). Het advies van de werkgroep Verlof en Vitaliteit is ook onderdeel van deze ledenraadpleging.
Start cao-overleg
Na afronding van de ledenraadplegingen stellen de WSGO en de VNG een gezamenlijke inzet vast voor de gemeentelijke sector. Dat is op 29 oktober. Het cao-overleg gaat dus tegelijk over de cao Gemeenten en de cao SGO.
De cao SGO is er voor organisaties die niet een gemeente zijn, maar wel de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden toepassen. Zij kunnen lid worden van de Werkgeversorganisatie samenwerkende gemeentelijke organisaties (WSGO), die de cao SGO sluit. De cao Gemeenten en de cao SGO hebben dezelfde arbeidsvoorwaarden.
De planning betekent dat het cao-overleg op 1 november kan beginnen. De WSGO en de VNG vinden een ledenraadpleging op een eerder moment, vóór de zomer, in de huidige omstandigheden niet realistisch. De inzet is om vóór 1 januari 2021 een nieuw akkoord te hebben.