Ga naar de content
bg bg bg

Door vergrijzing en personeelstekorten bij gemeentelijke organisaties wordt de mogelijkheid voor doorwerken na de AOW-leeftijd steeds relevanter. Deze nieuwe handreiking biedt adviezen voor het behouden van ervaren medewerkers en het vormgeven van passende werkafspraken.

Naar de Handreiking langer doorwerken (pdf, 434 kB)

Niet iedereen kiest automatisch voor stoppen met werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Door op tijd gesprekken te voeren, kunnen medewerkers het langer doorwerken goed overwegen. Zo ontstaat ruimte voor maatwerkoplossingen die aansluiten bij zowel de wensen van de medewerker als de behoeften van de organisatie. Doorwerken is niet voor iedereen wenselijk én haalbaar. Deze handreiking is geschreven voor de situaties waarin dat wél het geval is.

Verschillende inzetvormen mogelijk

De handreiking beschrijft op meerdere manieren hoe de arbeidsparticipatie van medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken of hebben bereikt, kan worden verhoogd. Naast een reguliere arbeidsovereenkomst is een voorbeeld projectmatig werken. De gemeentelijk werkgever moet hierbij zorgvuldig kijken naar contractvormen, sociale zekerheidsaspecten en pensioen. De handreiking biedt richtlijnen voor het maken van goede afspraken met medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd al hebben bereikt, inclusief voorbeelden van arbeidsovereenkomsten.

Behoud van kennis

Een belangrijk voordeel van langer doorwerken is het behoud van waardevolle kennis binnen de organisatie. Gemeenten en gemeentelijke organisaties kunnen dit versterken door ervaren medewerkers in te zetten als mentor voor jongere collega’s, bijvoorbeeld via een buddysysteem. Door kennisoverdracht structureel te organiseren, blijft expertise behouden en kunnen nieuwe medewerkers sneller ingewerkt worden. Dit zorgt niet alleen voor continuïteit, maar ook voor een sterke verbinding tussen generaties binnen de organisatie.

Webinar

Op 17 maart organiseren we een webinar waarin we de handreiking toelichten.

Delen