Skip to main content
bg bg bg

De VNG en A&O fonds Gemeenten organiseren een reeks webinars vol inspiratie en informatie over diversiteit en inclusie in het personeelsbestand. De webinars zijn bedoeld voor gemeentelijke bestuurders, leidinggevenden, organisatieadviseurs en P&O/HRM-adviseurs.

Voor gemeenten is diversiteit en inclusie een belangrijk thema. De VNG en A&O fonds Gemeenten onderstrepen dit. Gemeenten zijn een afspiegeling  van hun omgeving en de maatschappij. Door te zorgen voor een divers samengesteld personeelsbestand sluit de gemeentelijke dienstverlening goed aan op haar inwoners. Uit onderzoek blijkt dat diversiteit onder werknemers de productiviteit en innovatie versterkt.  Daarnaast wordt het, gezien de vergrijzing en het verwachte tekort aan gemeente medewerkers, voor gemeenten steeds essentiëler om als werkgever aantrekkelijk te zijn voor een diverse groep potentiële en huidige werknemers.

Hoe?

Genoeg redenen dus om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan. Maar, hoe doet u dat? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe ver zijn andere gemeenten daarmee? Wat kunnen we van elkaar leren? Om antwoord te krijgen op deze, en andere vragen, organiseren de VNG en A&O fonds Gemeenten een reeks webinars. Op maandag 31 mei 2021 trappen we af met een eerste bijeenkomst: de kick-off.

Programma kick-off op 31 mei 2021

Tijdens de Kick Off en de vervolgwebinars is Minchenu Maruro onze dagvoorzitter. Minchenu ontwapent waar de hakken in het zand staan en doet stof opwaaien waar stilstand heerst. Als trainer, pedagoog en dagvoorzitter weet ze mensen te inspireren om in beweging te komen en hun grenzen te verleggen.

Dr. Saniye Çelik is lector Diversiteit aan de Hogeschool Leiden en doet onderzoek naar diversiteit, inclusie en leiderschap in publieke organisaties. Zij is decaan bij de NSoB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) over inclusief leiderschap en verzorgt vanuit de Universiteit Leiden onder meer het leiderschapsprogramma voor burgemeesters.

Çelik brengt ons mee naar de strategische meerwaarde van diversiteit en bespreekt met ons de belangrijkste lessen en uitdagingen uit wetenschap en praktijk. We bekijken diversiteit en inclusie vanuit het hrm-perspectief en verkennen de mogelijkheden om tot een inclusieve cultuur te komen

Ook gaan we in op het Charter Diversiteit van Diversiteit in Bedrijf. Diversiteit in Bedrijf maakt deel uit van een infrastructuur bij de Sociaal-Economische Raad (SER) die bedrijven actief helpt bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun diversiteitsplannen. Het Charter Diversiteit is één van de instrumenten die gemeenten helpt om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan.

Daarna, een reeks van 4 webinars

Op basis van de input die we bij jullie ophalen tijdens de kick-off, richten we de reeks webinars is. We staan in elk geval stil bij de vijf dimensies die het Charter Diversiteit gebruikt: culturele, etnische & religieuze achtergrond, gender, leeftijd, LHBTI en arbeidsvermogen.

Zet de andere data alvast in uw agenda. Zodra u zich daarvoor kunt inschrijven, krijgt u bericht van ons.

  • 28 juni van 15.00 uur tot 16.30 uur over een plek voor iedereen op de arbeidsmarkt (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt).
  • 28 september van 10.00 uur tot 12.30 uur over culturele diversiteit en inclusie.
  • 2 november van 10.00 uur tot 12.30 uur over LHBTI en seksuele geaardheid. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt op de werkvloer?
  • 7 december van 10.00 uur tot 12.30 uur over diversiteit en inclusie van gender een leeftijd.

Locatie en tijd

  • Maandag 31 mei, van 15.00 uur tot 16.30 uur
  • Online

Doelgroep

Gemeentelijke bestuurders, leidinggevenden, organisatieadviseurs en P&O/HRM-adviseurs.

Aanmelden

Organisator

VNG en A&O fonds Gemeente