Ga naar de content
bg bg bg

De VNG, de WSGO en de vakbonden hebben vandaag (7 november) de inzetbrieven uitgewisseld voor de cao onderhandelingen 2025-2026. De inzet van de gemeentelijke werkgevers is gebaseerd op de arbeidsvoorwaardennota en de ledenraadpleging daarover.

De VNG, de WSGO en de vakbonden hebben vandaag (7 november) de inzetbrieven uitgewisseld voor de cao onderhandelingen 2025-2026. De inzet van de gemeentelijke werkgevers is gebaseerd op de arbeidsvoorwaardennota en de ledenraadpleging daarover.

Inzetbrief gemeentelijke werkgevers

Werkgevers stellen onder andere voor:

  • Modernisering van de arbeidsvoorwaarden: de cao inclusiever maken zoals afgesproken in het cao akkoord 2023 en het afschaffen van sociale zekerheidsregelingen die nog stammen uit de tijd van de ambtelijke rechtspositie;
  • Arbeidsmarkt en toelagen & vergoedingen: een onderzoek naar het verbeteren van het loongebouw voor een betere aansluiting op arbeidsmarkt, een afspraak over duurzame mobiliteit (reiskosten) en verbeteringen en vereenvoudigingen rondom toelagen en vergoedingen;
  • Looptijd en loonontwikkeling: een cao voor twee jaar met een prudente procentuele loonontwikkeling, en
  • Overig: een afspraak voor reservisten (defensie) en het volgen van de ontwikkelingen rondom de advisering van o.a. SER ten aanzien van mantelzorg en rouwverlof.

De inzetbrief is namens de VNG en de WSGO. Zij gaan onderhandelen over één akkoord dat gaat gelden voor de Cao Gemeenten en de Cao SGO.

Arbeidsvoorwaardennota: uitslag ledenraadpleging

Dit is de uitslag van de VNG:

  • 262 gemeenten hebben gestemd.
  • 237 gemeenten hebben voorgestemd.
  • 25 gemeenten hebben tegengestemd.

Dit is de uitslag van de WSGO:

  • 77 WSGO-leden hebben gestemd.
  • 73 WSGO-leden hebben voorgestemd.
  • 4 WSGO-leden hebben tegengestemd.

Inhoudelijke reacties

Leden konden inhoudelijk reageren op de concept nota. Meerdere leden hebben opmerkingen gemaakt bij het loongebouw, het ruilen van feestdagen en gendertransitieverlof. De nota is daarom op een onderdeel inhoudelijk aangepast.

Bestuur VNG en WSGO – vastgestelde inzet

Het bestuur van de VNG en de WSGO hebben de arbeidsvoorwaardennota vastgesteld. De arbeidsvoorwaardennota is opgenomen in de inzetbrief aan de bonden. Er is een inhoudelijke aanpassing gedaan naar aanleiding van de ledenraadpleging:

  • De oorspronkelijke loongebouw voorstellen 3a en 3b zijn geschrapt. Veel leden hebben bij het voorstel om de loonlijn steiler te maken, opmerkingen geplaatst. Besloten is om deze voorstellen te schrappen. Het voorstel om onderzoek te doen naar het loongebouw (was 3c, is nu 3a) is daarom uitgebreid: niet alleen kijken naar technische verbeteringen voor het loongebouw maar ook kijken naar een betere aansluiting op de arbeidsmarkt van het loongebouw.
  • Een aantal leden heeft opmerkingen gemaakt over het voorstel voor het ruilen van feestdagen. Het betreft vooral zorgen rondom de bedrijfsvoering. Ook hebben een aantal leden opmerkingen bij gendertransitieverlof, o.a. de zorg dat er steeds meer aparte verlofvormen aan het ontstaan zijn.  Beide voorstellen blijven ongewijzigd in de inzet gezien de beperktere omvang van het aantal opmerkingen.
  • Tot slot is de inzetbrief op een paar onderdelen redactioneel aangepast. Het betreft o.a. het voorstel rondom duurzame mobiliteit (4) en ouderschapsverlof (1c en 1d). Twee redactioneel/technische voorstellen zijn geschrapt (11d en 11e). Die zijn niet meer van belang omdat ze met de vakbonden ambtelijk zijn afgesproken.

Start overleg

De werkgevers en de vakbonden beginnen de onderhandelingen op vrijdag 15 november.

Delen